DNB breidt bescherming Depositogarantie uit

Aanpassingen in het Depositogarantiestelsel zorgen vanaf 1 september 2024 voor nog betere bescherming van spaarders bij Nederlandse banken. Als uw bank omvalt, krijgt u nu in de meeste gevallen nog maximaal € 100.000 vergoed. Na 1 september kan dat bedrag in bepaalde situaties oplopen tot € 600.000.

Bank; kluisjes met geld waarvan 1 kluis open is
Nieuws
Datum: 27-08-2024

Dat goede nieuws is onlangs bekend gemaakt door toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verhoogde bescherming van € 500.000 – bovenop de standaardbescherming van € 100.000 – bestond al voor het geval het saldo tijdelijk extra hoog is door de aan- en verkoop van een eigen woning.

Pensioen, ontslag of huwelijk

"Maar een hoger banksaldo kan natuurlijk ook ontstaan door andere omstandigheden, zoals pensioen, ontslag of een huwelijk", aldus DNB. "Eveneens kun je tijdelijk veel geld op je rekening gestort krijgen door de uitkering van een verzekering, of vergoedingen voor schade omdat je slachtoffer bent geworden van criminaliteit of een onterechte veroordeling."

Om die reden geldt vanaf 1 september de verhoogde bescherming ook voor deze situaties. Daarnaast is de termijn van de bescherming verlengd van drie naar zes maanden na de storting van het geld. De tijdelijk verhoogde bescherming geldt alleen voor mensen van vlees en bloed (natuurlijke personen), niet voor rechtspersonen zoals bijvoorbeeld BV's.

Vijf jaar de tijd

Verder is duidelijker vastgelegd dat rekeninghouders vijf jaar de tijd hebben om beroep te doen op de regeling. Ook krijgt DNB als uitvoerder van de Nederlandse Depositogarantie meer mogelijkheden om het uitkeringsproces zo makkelijk en effectief mogelijk in te richten.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag